Szarvasgomba termesztés - www.szarvasgomba-termesztes.hu - erdészeti szarvasgomba termesztés szabadalmaztatott eljárással --> kiváló jövedelemtermelő képesség!

Bezár

A szarvasgomba termesztés lépései, tapasztalatai

Szarvasgomba termesztés

A szarvasgomba-termesztéshez gazdanövényekre van szükség. A tölgyek szimbiózisban élnek a szarvasgombával, úgynevezett mikorrhiza kapcsolatban. A gombafonalak a fa gyökerére kapcsolódnak, segítik a tölgyet a talajból nyert tápanyagok, szervetlen sók és víz felvételében. Cserében a gazdanövény feldolgozott növényi cukrokat ad a gombának.

Hogyan indulunk el a szarvasgomba termesztésben?

szarvasgombaSzükségünk van egy közel semleges pH-jú, vagy kissé bázikus talajra, mely meszes és humuszos, középkötött és jó vízgazdálkodású. Ez lehet szántó, gyep, vagy mezőgazdasági művelés alól kivont termőföld.
Az első lépés tehát a terület talajának vizsgálata, mikroklímájának feltérképezése.
Bekerítünk (vadkár ellen is védelmet biztosítva), talaj-előkészítést végzünk, majd erdészeti makkvetés következik kezelt makkal. (A kezelt makk egy szabadalommal védett eljárás, mely során a makkot szarvasgomba spóraszuszpenzióval kezeljük.)
A költséghatékony extenzív módszer lényege, hogy a szarvasgomba-spórával kezelt makkból fejlődő csemete gyökerén természetes környezetében alakul ki a mikorrhiza kapcsolat. Az erdősítés ideje alatt az első két évben sor és sorköz-ápolást, később már csak sorközápolást végzünk. Lehetőség szerint öntözzük a területet! A nyolcadik évben megkezdhetjük az első gombák betakarítását, ehhez betanított kutyánk kiváló szimatolóképességére lesz szükségünk.

Ha vállalkozásba kezdene, igényei szerint szaktanácsadással segítjük munkáját! Ellátjuk a szükséges szaporítóanyaggal, s technológiával, majd a kívánalmaknak megfelelően a felvásárló szerepét is betöltjük!

Saját szarvasgombát termő erdőm tapasztalatai

szarvasgomba ültetvény szarvasgomba termesztés, erdőtelepítésA tölgyes Tolna megyében Hőgyésztől délnyugati irányban terül el tíz hektár területen. Zárható kapukkal, vadkerítéssel van körülvéve – a kerítés kialakítása lehetővé teszi a jövőbeli bővítés lehetőségét is. A domborzatot tekintve a tölgyes középvonalát egy északkelet-délnyugat tájolású völgy adja.

Az északi kapun át belépve jobbra kis meredekségű, keleti kitettségű rész helyezkedik el, a domboldallal szemben, a földút másik oldalán sík terület található. A bevezető úton tovább haladva, a völgy északkelet-délnyugat fekvésű részét elérve egy öntözésre alkalmas nagyságú tó helyezkedik el. A tó két oldalán egy északi és egy déli kitettségű domboldal terül el. A völgy legmélyebb oldalán egy patak csörgedezik, mely a terület másik részén lévő kisebb, időszakosan vízzel telt tavat is táplálja. Ebből következően a tíz hektár igen mozaikos.
Szarvasgomba ültetvény - szarvasgomba termesztés, erdőtelepítésA különféle szarvasgombák igényei meglehetősen eltérőek lehetnek mind a talaj, mind az éghajlat szempontjából, így ez a tölgyes alkalmas több szarvasgomba-faj termesztésére.
Az ültetvény éghajlatára a mérsékelt égövnek megfelelő paraméterek jellemzőek, a völgy okozta mikroklímával kiegészülve. Az éves lehullott csapadék összege körülbelül hatszáz milliméter. A telepítés hét parcellára osztható. Mind a hét területi egység különböző méretű, területi egységenként változó vízellátottságú. A telepítés közönséges erdészeti sorvetéssel történt, cser és kocsányos tölgy "kezelt" makkjával. 
Az ültetvényen három fajta szarvasgomba található: nyári szarvasgomba, téli szarvasgomba, nagyspórás szarvasgomba.

Szarvasgomba ültetvény - szarvasgomba termesztés, erdőtelepítésAz ültetvényen vett talaj- és gyökérminták vizsgálati eredményei alapján megállapítható, hogy a csemeték a parcellák adottságaitól függően fejlődnek.
Az 1999-es telepítés óta a csemeték évről évre gyors ütemben fejlődtek, míg hét év után egyes részeken öt-hat méter magasságban a lombkorona összezárt. 2008 nyarán megtaláltuk az első termőtestet (nyári szarvasgomba), majd kis idő elteltével egyre több kis méretű nyári szarvasgombát találtunk. 2009 nyarától a termőtestek nagyobbak, mennyiségük a 2008-as esztendőhöz képest megsokszorozódott.
Nagyspórás szarvasgombát a jobb vízellátottságú, mélyebb kitettségű parcellában találtunk. Ezen év november elején megtaláltuk az első téli szarvasgombát, melyet bizonyos parcellában több gumó is követett. 2010 augusztusában extra méretű nyári szarvasgombákat találtunk a többi normál méretű termőtest között.

Képek a szarvasgomba ültetvényről

Megfigyeléseink alapján azt állapíthatjuk meg, hogy sikeres lett az ültetvény, mivel termővé vált. Azokon a részeken, ahol a szarvasgomba megtalálható, a fák sokkal nagyobbak és egészségesebbek.

Szarvasgomba-kereső kutya

Szarvasgomba kereső kutyaA szarvasgomba-termés felderítésére két állat a legalkalmasabb – a disznó és a kutya is képes kiszimatolni az illatos gombát. Előbbivel annak falánksága a legnagyobb probléma, a disznó többnyire meg is eszi a felkutatott szarvasgombát.
Vele ellentétben a szarvasgombász kutya csak a kiszimatolásban és a megtalálásban segít, nem roppantja meg az értékes termést, ezzel a leghatékonyabb módszert biztosítva a betakarításhoz.
A kutyák betanításában is vállalunk szaktanácsadást, ötletekkel segítjük a gazdát házi kedvencük kiképzéséhez!

További információk az erdészeti szarvasgomba termesztésről

Oldaldobozok