Szarvasgomba termesztés - www.szarvasgomba-termesztes.hu - erdészeti szarvasgomba termesztés szabadalmaztatott eljárással --> kiváló jövedelemtermelő képesség!

Bezár

Erdészeti szarvasgomba termesztés

Erdészeti szarvasgomba termesztés

Megjelent az erdészeti telepítést támogató vidékfejlesztési pályázat, mely az ország erdősültségi százalékát 20,9-ről 25%-ra célozza emelni. Ezzel az ökológiai gazdálkodással lehetséges javítani a felmelegedés okozta aszályon, ill. csökkenthető az egységnyi felületre jutó extrém mennyiségű csapadék káros hatása is.

Az erdő visszatartja, tárolja, beosztja az egyre nagyobb kincsnek számító vizet. Az erdőtelepítés pedig lehetőséget teremt egy új, nagyon jól jövedelmező tevékenység, az erdészeti szarvasgomba termesztés meghonosítására.

Magyarország éghajlata kontinentális, a nyári szarvasgomba őshonos, csak erdővel fedett, árnyalt helyeken terem. Termesztése is csak hasonló körülmények között, erdészeti környezetben lehetséges. Legolcsóbb módja, az erdészeti makkvetés, „kezelt makkal” való beültetés 2 méteres sortávval és 0,5 méteres tőtávval. Ez méterenként 15db makkot jelent.

A makkra felvitt spóra szuszpenzió egyenletesen biztosítja a gomba spórák elosztását az adott területen. A fejlődő csemeték gyökér rendszere találkozik a spórákból fejlődő „hifákkal”, gombafonalakkal. Nagyon fontos a kitettség és a talajösszetétel. Törekedjünk csernozjom jellegű talajok igénybevételére. Ezen kívül a jó vízellátottság is elengedhetetlen.

A megjelent vidékfejlesztési pályázat erdészeti fejezete tartalmazza a szarvasgombás erdők létesítését, de csak csemete szaporító anyaggal. Támogatni javasolt a „kezelt makkal” való módszer is, mely lényegesen költséghatékonyabb. 1 ha telepítése az ún. kezelt makkal 500.000 Ft/ha. Jó talaj esetén mindkét módszer eredményes, ültetés, illetve telepítés után az ápolási munkák megegyeznek.

10 év gondozás után a telepítés termére fordul, az első évben 2-3 kg gombával számolhatunk hektáronként. A második évben 5-8 kg-t, a harmadik évben 12-15 kg-t, a negyedik évben 25-30 kg-t, az ötödik évet elérve a termés már akár 30-40 kg is lehet egy esztendő alatt. A szarvasgomba mindig a szezon elején olcsóbb, akkor 10-15 ezer forintot kaphatunk kilogrammonként, de őszre akár 300 euróig is felmehet az ára.

A fenti adatok Ulrich József, saját szabadalmával: az erdészeti szarvasgomba termesztés módszerével Hőgyészen létrehozott erdejéből származnak. Ez Magyarország első mesterségesen létrehozott szarvasgombát termő erdeje, egyfajta Tolna megyei Hungarikum.

A módszer jövedelmezősége

A pályázat támogatási összegei:

Tölgy telepítés

2103 EUR/ha

Fenntartás 11 évre

2651 EUR/ha

Mikkhorizált csemeték

3225 EUR/ha

Kerítés

4 EUR/fm

Jövedelempótló támogatás

79 EUR/ha/év

Földalapú támogatás

225 EUR/ha/év

 Ajánlom minden olyan hagyományos mezőgazdasági termék (búza, kukorica, árpa, stb.) előállításával foglalkozó termelő számára, aki szeretné megsokszorozni a földből származó jövedelmét. Nem aprópénzről van szó, hanem akár tízszeres jövedelemről.

A módszer neve: Erdészeti szarvasgomba termesztés ( szarvasgombás erdő )

 Az erdészeti szarvasgomba termesztés egy olyan ökológiai termesztési mód, amelyben minden szereplő jól jár.

  • Jól jár a gazdanövény, mert fejlődése kezdetétől  rendelkezésére áll a mikorrhiza kapcsolat, melynek birtokában sokkal jobban fejlődik, mint mikorrhiza kapcsolat nélküli társai.
  • Jól jár a termeszteni kívánt szarvasgomba, mivel a makk felszínén lévő spórákból fejlődő hifák, gombafonalak fejlődésük kezdetén találkoznak a gazdanövény fejlődő gyökérrendszerével.
  • Jól jár az ember, ki ebben a társulásban bábáskodik, mivel erdeje egészséges és intenzív fejlődésű lesz, valamint a befejezett erdősítést követő 5-8. évben a szarvasgombából származó árbevétel a hagyományos mezőgazdasági kultúrák árbevételének a tízszeresét hozza.

Amennyiben a területünk talaja, kitettsége megfelel a termeszteni kívánt szarvasgomba faj és gazdanövény igényeinek, hozzá láthatunk a nagy terv végrehajtásához.

Az erdészeti szarvasgomba termesztés csak a szaporító anyag milyenségében különbözik a hagyományos erdőtelepítéstől.

Nem normál,  hanem szarvasgombával kezelt makkot  vetünk erdészeti makkvetés módszerével 2 q/ha mennyiségben. Előállítási költsége hektáronként 500.000 Ft nettó. Az eredményesség fokozása érdekében a telepítési pályázat által biztosított mikorrhizált csemetéket ültetünk mint egy 30m-ként a sorokba (532 db/ha).

Befejezett erdősítésig a telepítést sor és sorköz ápolni kell, különös gonddal az első két évben. A befejezett erdősítést követően az ápolási munkák is véget érnek és beindul a termőtest képződés. A termésbiztonságot öntözéssel fokozhatjuk.

Az éves minimális árbevétel hektáronként 1 millió, a maximális 4 millió Ft közelében várható.

Oldaldobozok