Szarvasgomba termesztés - www.szarvasgomba-termesztes.hu - erdészeti szarvasgomba termesztés szabadalmaztatott eljárással --> kiváló jövedelemtermelő képesség!

Bezár

Szarvasgomba – A szarvasgomba előfordulása, lelőhelye

Szarvasgomba

Feljegyzések szerint a szarvasgomba már időszámításunk előtti időkben is ismert kurens termék növény volt. „Dudaim” héber eredetű szóval írták le, melynek jelentése szeretetreméltó, kedves, kellemes.

Ma a világon mintegy ezer földalatti gombát tartanak számon, az ehető szarvasgombák száma azonban tízes nagyságrend körüli.

A föld alatt élő gombák is spórákkal szaporodnak, azokat a rovarok, a giliszták és más turkáló állatok, de leginkább a víz terjeszti. A spórákból fejlődő gombafonalak, a micéliumok átszövik az erdő talajának felső rétegét, s avartakaróját – rákúsznak a lehullott termésekre, így azonnal meg tudnak telepedni a csírázó növény gyökerén. Közülük ugyanis több faj él mikorrhiza kapcsolatban a környezete növényeivel. Vagyis a gomba csak egy bizonyos magasabb rendű növénnyel, rendszerint valamelyik fa- vagy cserjefajjal alakít ki – mindkettejük számára kölcsönösen előnyös – életközösséget. A gomba megkönnyíti a fa számára az ásványi anyagok felvételét, miközben a fától az asszimilációból származó szerves vegyületeket, cukrokat és más összetett tápanyagokat kap vissza. Vannak olyan föld alatti gombák, amelyek kevésbé válogatósak, s több növénnyel is létesítenek ilyen kapcsolatot. A szarvasgombák a gyökérhez kapcsolódnak – leggyakrabban a tölgy, a mogyoró, a hársak és a feketefenyő gyökerén élnek.

A szarvagomba előfordulása, élőhelye

szarvasgomba termesztés - szarvagomba ültetvény - mintaerdő 7Föld alatt élő gombák bolygónk minden részén megtalálhatók. E vonatkozásban Európa területe van legjobban feltérképezve – a botanikusok a Mediterráneumtól a Lappföldig számon tartanak föld alatti gomba élőhelyeket.

A manapság ismert mintegy ötszáz föld alatt élő gombafajból kétszáztizennyolc Európában él. Afrika, Ausztrália, Dél-Amerika és Ázsia területén még további új fajokra bukkanhatnak. De milyen vidéken? Mindenütt, ahol a terület erdős-ligetes. De félsivatagos vagy éppen mocsaras vidéken is előfordulhatnak e gombák. Mivel elterjedésük bizonyos hő- és nedvességviszonyokhoz kötődik, legtöbb fajuk a meleg, nedves éghajlatú vidékeken található. Ezért alakult ki nagy kultuszuk Olaszországban és Dél-Franciaországban.

Észak felé haladva mind a fajok száma, mind a termőtestek mérete csökken. A valódi szarvasgombák legjobban azokban az idős tölgyesekben és bükkösökben érzik magukat, amelyekben a fák egymástól nyolc-tíz méterre állnak, nincs lágyszárú aljnövényzet (legfeljebb cserjeszint), a talaj humuszban és mészben gazdag, laza, homokos vagy köves szerkezetű. Más föld alatt élő gombát tulajdonképpen bármelyik erdőben találhatunk: például a homoki (másképpen Mattirolo-) szarvasgomba már sovány talajú, homoki akácosokból is előkerült.

Szarvasgomba fajták

Oldaldobozok