Tuber melanosporum – Fekete szarvasgomba
A Tuber melanosporum, más néven fekete szarvasgomba vagy francia fekete szarvasgomba, az egyik legismertebb és legnagyobb gasztronómiai értékkel bíró szarvasgombafaj. Főként Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban fordul elő, de a termesztése az utóbbi években Magyarországon is egyre sikeresebb.
Fő jellemzői:
- Szín: külső héja fekete, szemölcsös felületű; belső húsa (gleba) sötétbarna-fekete, finom fehér erezettel.
- Illat: gazdag, mély, földes és édeskés aromájú, enyhén csokoládés, nedves avarra emlékeztető.
- Méret: általában 20–100 g, de akár 500 g-os példányok is előfordulhatnak.
- Érési időszak: tél közepétől kora tavaszig (november végétől februárig).
- Élőhely és társult fák: A Tuber melanosporum meszes, jó vízáteresztő képességű talajt igényel, és tölgyfélék (kocsánytalan tölgy, csertölgy), mogyoró és feketefenyő gyökereivel lép mikorrhizás kapcsolatba.
Gasztronómiai felhasználás:
A fekete szarvasgomba gazdag, tartós aromája miatt meleg ételekben is jól használható, szemben a fehér szarvasgombával. Ízesítheti például vajas mártásokat, húsokat, tésztákat, tojásételeket és rizottót. Nyersen reszelve is kiváló, de hő hatására sem veszti el teljesen aromáját.
Magyarországi termesztés:
A Tuber melanosporum az egyik legsikeresebben telepíthető szarvasgombafaj hazánkban. Az elmúlt évtizedben több hektáron sikeres ültetvények létesültek, ezek elsősorban a Dunántúlon és Dél-Magyarországon, ahol az éghajlati és talajtani viszonyok kedveznek a faj fejlődésének. A klímaváltozás pozitívan befolyásolja a faj hazai terjedését.
Különlegessége:
A fekete szarvasgomba a "fekete gyémánt" néven ismert a gasztronómiában.
Piaci ára a minőségtől és mérettől függően 500–2 000 euró/kg között mozog.
Franciaországban különleges szarvasgomba-aukciókat és fesztiválokat rendeznek köré, például a híres Richerenches-i szarvasgombapiacot.